Vitamine B5 (pantotheenzuur)
Vitamine B5 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Deze vitamine maakt energie vrij uit vetzuren. De opbouw en afbraak van eiwitten en vetten uit voeding wordt ook door pantotheenzuur beïnvloed.
Functies van Vitamine B5
Energieproductie: de kleine moleculen die ontstaan bij de afbraak van vetzuren en suikers worden door pan vitamine B5 getransporteerd naar de plekken waar energie geproduceerd wordt.
Eiwit- en vetsynsthese: vitamine B5 is onmisbaar bij de omzetting van verschillende aminozuren en eiwitten, waaronder het eiwit hemoglobine dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in het bloed. Ook bij de omzetting van vetzuren is vitamine B5 betrokken.
Voeding die rijks is aan Vitamine B5
Vitamine B5 komt voor in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit.
Oorzaken van tekorten
Vitamine B5 komt in zoveel voedingsmiddelen voor dat amper tekorten kunnen ontstaan. Tekorten komen alleen voor bij mensen met chronische leverziekten, tijdens een streng dieet of bij overmatige alcoholconsumptie.
Toepassingen
Artritis: bij mensen met artritis is vaak sprake van een tekort aan vitamine B5.
Bloedarmoede: vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij de omzetting van hemoglobine, dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in het bloed.
Ontstekingen: samen met andere B-vitamine kan vitamine B5 helpen bij de aanpak van chronische ontstekingen.
Vermoeidheid: een klein tekort aan vitamine B5 veroorzaakt vermoeidheid en futloosheid. Extra suppletie kan deze klachten doen verdwijnen.
Gevolgen van een verstoorde vitamine B5-huishouding
- Bloedarmoede
- Klachten van depressieve aard.
- Hoofdpijn.
- Vermoeidheid.
- Spierpijn.
- Slapeloosheid.
- Branderig en pijnlijk gevoel in de voeten.
Dagelijkse hoeveelheid
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5 (milligram)
Mannen | 5 |
Vrouwen | 5 |