Vitamine B8 (biotine)
Vitamine B8 heeft een belangrijke functie bij het vrijmaken van energie uit voeding. Het speelt een rol bij de vorming van vetzuren en het gezond houden van huid en haar.
Functies van Vitamine B8
Glucose: de eerste belangrijke stap bij de omzetting van glucose is afhankelijk van een enzym dat vitamine B8 bevat. De omzetting van glucose is belangrijk om de bloedsuikerspiegel constant te houden.
Vetzuren: onder meer de omzetting van linolzuur in omega3-vetzuren kan niet zonder vitamine B8.
Voeding die rijks is aan Vitamine B8
Eieren, lever, melk, noten en pinda’s zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine B8.
Voedingsmiddel | Hoeveelheid | Microgram |
Lever (kalf) | 100g | 75 |
Sojabonen | 100g | 60 |
Tarwezemelen | 50g | 22 |
Havervlokken | 100g | 20 |
Champignons | 100g | 16 |
Ei | Middelgroot | 12 |
Melk (vol) | 1 dl | 3,5 |
Oorzaken van tekorten
Geneesmiddelen: diverse geneesmiddelen, waaronder antibiotica, hebben remmende invloed op de werking van vitamine B8.
Zwangerschap: tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding neemt de behoefte aan vitamine B8 toe.
Toepassingen
Diabetes: vitamine B8 kan de werking van insuline ondersteunen.
Huid en haar: haaruitval, broze nagels en droge schilferige huid kunnen gebaat zijn bij extra vitamine B8.
Gevolgen van een verstoorde vitamine B8-huishouding
- Verminderde groei, zowel lichamelijk als geestelijk.
- Haaruitval.
- Veranderingen in de gemoedstoestand.
- Rode, schilferige huid, vooral rond neus en mond.
Dagelijkse hoeveelheid
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid biotine (microgram)
Mannen | Niet vastgesteld |
Vrouwen | Niet vastgesteld |