Vitamine E
Vitamine E bestaat uit een familie van vier verschillende zogenaamde tocoferolen. Vitamine E is een belangrijke antioxidant, het beschermt ons lichaam tegen schadelijke invloeden. Deze vitamine wordt vaak toegevoegd aan huid crèmes om de cellen van de huid te versterken. Zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E.
Functies Vitamine E
Antioxidant: vitamine E beschermt cellen tegen de schadelijke invloed van zogenaamde vrije radicale (bijproducten van de stofwisseling). De vitamine beschermt stoffen die gevoelig zijn voor oxidatie, zoals onverzadigde vetzuren en verschillende hormonen.
Bloedverdunner: vitamine E voorkomt klontering van bloedplaatjes in de aderen.
Voeding die rijk is aan Vitamine E
Zonnebloemolie of -pitten zijn de belangrijkste leverancier van vitamine E. Ook dieethalvarine/-margarine, graan, noten, groente en fruit bevatten relatief veel vitamine E.
Voedingsmiddel | Hoeveelheid | Milligram |
Amandelen | 100g | 23,9 |
Zonnebloempitten | 100g | 21,0 |
Olijfolie | 100g | 14,3 |
Tarwekiemen | 100g | 12,0 |
Dieetmargarine | 15g | 5,3 |
Garnalen | 100g | 3,5 |
Zalm | 100g | 2,0 |
Oorzaken van tekorten van Vitamine E
Voeding: wie niet gezond eet, loopt het risico op een tekort aan vitamine E. Daarnaast gaat veel E verloren door moderne productiemethoden. In tegenstelling tot volkoren meel zit in wit meel bijvoorbeeld bijna geen vitamine A meer. Een andere mogelijke oorzaak van tekorten ligt in het feit dat we steeds meer meervoudig onverzadigde vetten eten, de behoefte aan E neemt daardoor ook toe.
Milieu: lucht- en watervervuiling, chemische bestrijdingsmiddelen en anderen milieu-invloeden zorgen ervoor dat de behoefte aan E toeneemt.
Verstoorde vetopname: als lever, alvleesklier of gal niet goed functioneren, is niet alleen de mogelijkheid om vet te absorberen verstoord maar wordt ook vitamine E (en andere vet oplosbare vitamines A, D en K) niet goed opgenomen. Pasgeboren baby’s kunnen eveneens slecht vet opnemen en hebben nog geen reserves aan vitamine E.
Toepassingen
Bloedarmoede: vitamine E stabiliseert de celwanden van de rode bloedlichaampjes en verlengt daarmee hun levensduur.
Diabetes: de gevolgen van diabetes op de langere termijn, oog- en vaatproblemen, kunnen door de inname van vitamine E samen met andere antioxidanten verminderen.
Hart- en bloedvaten: vitamine E vermindert de klontering van bloedplaatsjes en gaat daarmee onder meer ‘etalagebenen’ tegen (pijnlijke benen door een gebrek aan zuurstof in de bloedvaten). Daarnaast verhoogt E het beschermde HDL-cholesterol en verlaagt E het ongezonde LDL-cholesterol en gaat daarmee plaque-vorming in de aderen tegen.
Huidverzorging: bij (brand)wonden kan zowel het in- als uitwendig gebruik van vitamine E de wondgenezing herstellen. De kans op zwangerschapsstriemen (striae) neemt af door vitamine E.
Premenstruele klachten: gezwollen en pijnlijke borsten, onrustig gevoel, eetaanvallen en slapeloosheid, voor veel vrouwen herkenbaar als klachten die aan de menstruatie voorafgaan. Vitamine E kan de klachten helpen afnemen.
Reuma: vitamine E bezit pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen die bij reuma en meer specifiek bij artritis goed tot hun recht komen. Mogelijk kan door E volstaan worden met minder reguliere medicatie. In een studie bleek vitamine E net zo effectief als pijnsteller en ontstekingsremmer Diclofenac.
Staar: als lenstroebeling het gevolg zijn van oxidatie, kan vitamine E de troebeling verminderen.
Vroeggeboren: baby’s die te vroeggeboren worden, hebben vaak een tekort aan vitamine E. het gebruik van flesvoeding vergroot het probleem, moedermelk bevat namelijk tien keer zoveel vitamine E als koemelk!
Weerstand: vitamine E stimuleert de aanmaak van antilichamen door de witte bloedlichaampjes en ondersteunt ze in hun aanpak van bacteriën.
Gevolgen van een verstoorde vitamine E-huishouding
- Verhoogde onvruchtbaarheid.
- Verhoogde kans op miskramen.
- Spierzwakte.
- Bloedarmoede.
Dagelijkse hoeveelheid
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E (milligram)
Mannen | 10 |
Vrouwen | 8 |